Parohijalni dom u Vranjevu

Zgrada - sedište srpske pravoslavne crkvene opštine u Vranjevu ulica Josifa Marinkovića br. 69.

Ova zgrada je zaveštena crkvi od nekadašnjeg vlasnika Vladimira Glavaša. Kuća služi kao primer bogatije gradanske kuće iz I polovine XIX veka. U kući se nalaze ostaci stilskog nameštaja (dve stolice, dva stara kanabea, jedan zidni plakar) i nekoliko portreta (4 komada) izvesnih članova bivše porodice Glavaških, koje je rađio slikar Nikola Aleksić. Drvenarija - ragastovi vrata, prozori, tapete i drugo su dekoracije iz odgovarajuće epohe i kao dekorativni rekviziti se izvrsno uklapaju u kućni ambijent. Na glavnoj fasadi je postavljena mermerna ploča sa natpisom: „Ovde se rodio Dr Vladimir Glavaš veliki narodni dobrotvor, 1834-1909. godine.

Zgrada je izrazit i čist primerak kuće iz vremena Bidermajera sa svom intimnošću i toplinom. Kako su delimično očuvane stvari i unutrašnja dekoracija, ambijent je potpuniji i dočarava utisak iz vremena kada je sagrađena. Kao građevinsko, stilsko i estetsko građansko delo treba da bude sačuvana u svom sadašnjem izgledu, usled čega je stavljena pod zaštitu zakona od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, rešenjem broj 941/67. od 1.VI 1968. godine i rešenjem broj 581 od 7. X 1968. godine (za portrete).

Tags: ,
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Biserno ostrvo nastalo prilikom regulisanja reke Tise, to jest završetkom radova na borđoškom proseku 1858. godine?