NOVI BEČEJ - ONLINE NOVI BEČEJ - ONLINE NOVI BEČEJ - ONLINE NOVI BEČEJ - ONLINE NOVI BEČEJ - ONLINE

Sakupljamo kulturno-istorijsku građu Novog Bečeja

NOVI BEČEJ - ONLINE

Svakodnevno dodajemo materijal i sajt tehnički unapređujemo

NOVI BEČEJ - ONLINE

Radimo od 2006. godine

NOVI BEČEJ - ONLINE

Do sada smo sakupili 4000 članaka...

NOVI BEČEJ - ONLINE

Uključite se i Vi, šaljite nam materijale...

NOVI BEČEJ - ONLINE

Raznolikost i tradicija na multikulturalnom vikendu

U subotu, 30. juna, u hali sportsko-rekreativnog centra “Jedinstvo” održana je manifestacija Multikulturalni vikend gde su kulturno-umetnička društva sa teritorije opštine Novi Bečej imala priliku da predstave svoje programe i koreografije.

Prema rečima Melite Bito iz Turističke organizacije opštine Novi Bečej u pitanju je jedan u nizu letnjih vikend programa koje podržava i organizuje Turistička organizacija. “U sklopu letnjih vikenda, Turistička organizacija već dugo godina organizuje Mulitkulturalni vikend. Ovoga puta je planirano na letnjoj pozornici, ali, nažalost, zbog lošeg vremena, morali smo da se prebacimo u sportsku halu. Publika iz Novog Bečeja odazvala se u lepom broju, a imamo učesnike sa svih strana, iz Kumana, Bočara, Novog Miloševa” rekla je Bito istakavši da je ovo sjajna prilika da se folklori predstave publici, ali, i da se očuva tradicija naroda koji žive na ovim prostorima.

Olja Blažin iz kulturno-umetničkog društva “Bećarac” istakla je da se ova manifestacija već dugi niz godina: “Ovo je, u stvari, počelo kao Vidovdanski koncert koji smo mi pre sedam ili osam godina pokrenuli. Cilj nam je bio da se okupe folklori naše opštine i da pokažu našoj publici šta su sve naučili i koliko su napredovali, a, ujedno, i ta deca iz okolnih mesta, kad su već tu, da se druže. Tako je on prerastao u jedan od vikenda koje opština i turistička organizacija tradicionalno organizuju”. Ona je izrazila žaljenje što KUD “Jokai Mor” nije bio u mogućnosti da ove godine upotpuni šarolikost ove manifestacije. Takođe, ovom prilikom, Olja Blažin je najavila predstojeće učešće KUD “Bećarac” na smotri u Tesliću, u Republici Srpskoj. “Pozvani smo na smotru koja traje dva dana u Tesliću. To je 37. njihova smotra po redu. Jedino društvo smo iz Srbije. Predstavljamo naš Novi Bečej u punom sjaju kao i Srbiju. Pripremili smo običaj banatska rakija. Nešto naše, tradicionalno gde ima i igre i glume i pesme. Prikazano je ono kada siromašan momak krade bogatu devojku, pa, tu i neka baba iz komšiluka se strpa obavezno. Revijalnog je karaktera i dobili smo tu čast da otvorimo smotru koja će biti 6. jula u 18. časova” rekla je Blažin.

Interesantno je da je u ovogodišnjem programu učestvovala i folklorna sekcija Kluba za dnevni boravak pri domu “Sveti Vasilije Ostroški”, ali, i pevačko društvo “Banatska odiseja” iz Novog Miloševa, kao i KUD “Teodor Pavlović”; “Jovan Aćimac” i više uzrasnih grupa KUD “Bećarac” iz Novog Bečeja.

Vidi kategoriju WEBINFO

panel
4720
Članaka
panel
3305
Fotografija

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

pavle jankovic

Na koga ličim?

Jednom, baš iz čistog mira,

Izbila je prava svađa.

Na koga ja stvarno ličim,

Stao deda da nagađa.

 

„Ima moje oči”, reče.

Al' mu u reč baka skoči:

„Zar si slep kad to ne vidiš —

Da baš ima — moje oči!”

 

Tetka tada brže — bolje,

Reče da je sreća prava,

Što mi nije k’o u čike:

Lice čudno, smešna glava!

 

Vrisnu strina sva rumena:

“Laž je ovo nečuvena!”

I još da sam isti čika —

Njegova baš živa slika.

 

Mojoj mami i mom tati,

Jedino je njima lako.

Znaju da ja na njih ličim —

I da volim što je tako.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.